Het Belgische plantenvoedingsconcern DCM heeft teammanager Daan Luijkx laten weten haar contract met Vacansoleil-DCM op het einde van het jaar niet te verlengen.

DCM tekende eind 2010 een contract van 3 jaar bij het toenmalige pro-continentale Vacansoleil Pro Cycling Team. Dit resulteerde vroeger dan verwacht in één van de 18 felbegeerde World Tour licenties voor de pas in 2009 opgerichte Nederlandse wielerformatie. "Dat we reeds in ons eerste jaar mochten deelnemen aan alle grote rondes en klassiekers was werkelijk onverhoopt en een pluim voor het management. Hierdoor hebben we het contract met de ploeg opengebroken en onze financiële inbreng gevoelig verhoogd. Keerzijde was dat ons engagement mogelijks ingekort zou worden" zegt Tom De Ceuster, gedelegeerd bestuurder van DCM. Het bedrijf met de groene vingers verlaat dus reeds na 3 jaar voldaan het professionele wielercircuit. Hoogtepunten waren ongetwijfeld de Nederlandse kampioentruien voor Pim Ligthart & Lieuwe Westra en de memorabele overwinning van Thomas De Gendt op de Stelvio in de Giro van vorig jaar. "Met de prikkeldraadval van rode bolletjesdrager Johnny Hoogerland in de eerste en de doodssmak van supertalent Wout Poels in de tweede ronde leerden we niet alleen de keerzijde van de medaille, maar vooral het doorzettingsvermogen binnen deze sporttak kennen." blikt De Ceuster terug.

Voor Daan Luijkx komt deze boodschap niet geheel onverwacht: "DCM heeft nooit de intentie gehad langdurig mee te draaien in de World Tour. Ze zochten een ambitieuze pro-continentale ploeg, die na de twee jaar de stap zou kunnen maken naar de World Tour. Vervolgens drie jaar meedraaien op het hoogste niveau was hun einddoel. In die drie jaar hebben ze mooie activiteiten rondom het team opgezet en de naam in een aantal landen op de kaart gezet. We zijn dus eigenlijk iets te snel geslaagd."

Met de uitstap uit de world tour, keert de marktleider in de tuinbranche het wielrennen niet volledig de rug toe. Eind vorig jaar verlengde het nog zijn engagement bij de jeugdploeg van Bob De Cnodder tot eind 2015. "Met het DCM Youth Cycling Team willen we jongeren tussen de 10 en 18 jaar de kans geven zich vakkundig met hun favoriete sport bezig te houden. Alleen al bij Vacansoleil-DCM zijn er vandaag met Thomas De Gendt, Barry Markus en Wesley Kreder drie renners uit de DCM stal actief in het professioneel wielrennen. Dat maakt trots" glundert De Ceuster.

Koen Feyaerts, CFO en verantwoordelijk voor de wielersponsering bij DCM gelooft niet dat de ploeg van Daan Luijkx aan zijn laatste jaar bezig is. "De stappen die de ploeg sinds haar oprichting in 2009 gemaakt heeft, zijn indrukwekkend. De drie jaar in de World Tour waren een eersteklas leerschool voor hen. De ploegorganisatie is nu zondermeer klaar om een volgende sprong voorwaarts te maken. Met het nodige budget heeft deze ploeg alles om een subtopper te worden in het peloton."